Oranje Nassau Mijn 1 ( O.N. 1 )

In het kader van ''Het jaar van de Mijnen'' (2015) in Heerlen. Kregen wij de opdracht om wat bijzonders te maken voor deze gelegenheid. Het doel was om de vitrine te vullen van de opdrachtgever.

Omdat er weinig overgebleven is van de oude mijnbouw, zijn we op zoek gegaan naar één van de gebouwen die overgebleven zijn. Het meest herkenbare voor de vooral jongere huidige Heerlenaar is de oude Oranje Nassau Mijntoren vlak voor je het station van Heerlen binnenrijd. De opdrachtgever zat gevestigd in de Oranje Nassaustraat, vernoemd naar de mijn, de keuze voor het gebouw was snel gemaakt.

Aan de hand van foto's zijn we het gebouw gaan tekenen. De eerste versie was een bijna volledig verlijmd bouwpakket. Om er een degelijk en toonbaar object van te maken zijn we gaan zoeken naar betere oplossingen dan verlijmen. Onze oplossing zat hem in puzzelstukken. Het bouwpakket bestaat nu uit vele onderdelen die in elkaar zijn te schuiven of klikken.

Om te verkomen dat er een statisch project staat in de vitrine, hebben we besloten dat de wielen handmatig te bedienen zijn. Zo krijgt dit bouwmodel een toegankelijker karakter.

Volledige bouwpakket Oranje Nassau Mijn 1 maquette